Дълго време Бермудският триъгълник оставаше истинска мистерия за всички, особено що се отнася до авиацията. Територията на Северния Атлантик получи такова име поради факта, че там изчезнаха огромен брой самолети и кораби. В същото време не беше възможно да се открият следи след изчезването им, съобщават световните издания.

Най-популярният инцидент до момента се счита изчезването на пет торпедоносци от ВМС на САЩ и самолета, който след това е изпратен в търсене на полет 19.

На 6 декември 1945 г. започва най-мащабното търсене на изчезналия безследно полет 19. Тогава 200 хиляди квадратни мили от Атлантическия океан са били претърсени от 18 кораба и 248 самолета.

Търсенето продължило три дни, но нищо не било намерено. Много експерти предполагат, че на торпедоносците е свършило горивото и в резултат на това те са паднали във водата близо до Дейтона Бийч. Това, което най-много озадачило експертите, било, че не можели да намерят нито една останка.

Заслужава да се отбележи, че самолетите са били водени от лейтенант Тейлър. Той е бил уверен, че се намират в Мексиканския залив. Тейлър започнал да извежда групата самолети в морето, без да отчита факта, че не са останали много запаси от гориво. Причината за това, според мнозина, е счупен компас, който показвал съвсем друга посока от реалната.

През 2017 г. авиационният експерт Питър Лефе е заявил, че е успял да намери нови данни относно изчезването на полет 19. Лейтенант Тейлър най-вероятно е имал някакви умствени увреждания, тъй като по време на полета той започва да се нарича MT-28, а не FT-28.

Ако съвместим това с неработещ компас, става ясно защо торпедоносците са се загубили от своя курс. В същото време все още е загадка защо останалата част от екипажа не е направила нищо, за да реши проблема и да се върне към зададения курс на полета.

Превод и редакция: БЛИЦ