Първа реакция от Република Северна Македония (РСМ) за обвиненията срещу Весела Чернева. Министърът на външните работи Буяр Османи, помолен да коментира твърденията на българската служба за сигурност, заяви, че са водили най-трудни преговори с Весела Чернева, като съветник на българския премиер Кирил Петков. Това пише македонската "Канал 5 ТВ".

Чернева е обвинена, че е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към Европейския съюз (ЕС). Скандалният факт лъсна по време на изслушването в парламента на шефа на ДАНС Пламен Тончев и шефовете на останалите служби във връзка със скандалните записи от заседанието на "Продължаваме промяната". Изслушването бе поискано от "Възраждане". 

Тончев съобщи, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. 

Чернева като външнополитически съветник на Петков водеше отявлена антибългарска политика по темата Македония. Известна е с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук