Германският здравен министър Йенс Шпан коментира днес скандала с измамите с безплатни тестове за коронавирус. Според него са основателни подозренията, че някои от обектите в Германия, предлагащи такива тестове, раздуват изкуствено броя на взетите проби, за да вземат повече пари от властите.

"Има подозрение, много основателно подозрение след всичко видяно от мен, че съществува също така измама", каза днес здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.


"Необходимо е да има наказателни последици", заяви той, като отбеляза, че прокуратурата разследва твърденията.

Безплатни тестове за коронавирус сега се правят в преустроени магазини за мобилни телефони, салони за красота и художествени галерии.

Германците трябва да представят отрицателен резултат от тест, за да влязат в магазини, които не са от първостепенно значение, да посетят ресторанти или барове или да присъстват на културни събития с ограничена посещаемост. Правителството плаща за един безплатен тест на човек седмично, което доведе до появата на над 15 000 търговски обекта, предлагащи антигенни тестове, даващи резултат до 20 минути. Германски медии разкриха в свои разследвания как някои от тези обекти надписват броя на взетите проби.

Случаят отново повдига въпроси за това кой отговаря за значителните разходи на правителството за справяне с пандемията.

Миналата година беше установено, че много от кандидатите за помощ за предприятия, засегнати от карантинните мерки заради коронавируса, са подали заявления, включващи невярна информация. Това доведе до затягане на правилата и сериозно забавяне на плащанията, след като бяха проведени допълнителни проверки.

Шпан каза, че правителството на Германия е похарчило около 660 милиона евро за покриване на разноските за 45 милиона безплатни теста за месец - повече от всяка друга страна в Европа. Неговото министерство не можа да каже колко от тези тестове са били положителни.