Американското разузнаване разгледа няколко сценария за развитието на войната в Украйна в случай на малко вероятни събития.

Според The ​​New York Times, цитиран от УНИАН, това стана известно от секретни документи на Пентагона от 24 февруари 2023 г., които бяха „изтекли“ в мрежата.

По-специално, анализ, извършен от разузнавателната агенция на Пентагона след една година война, стана публично достояние. Документът очертава четири сценария с уайлд кард и как те могат да повлияят на хода на конфликта в Украйна.

Както отбелязва вестникът, документът със сценарий е доста типичен за американското разузнаване и е предназначен да помогне на военни офицери, политици или законодатели да обмислят възможните последици от големи събития, оценявайки своите възможности за действие.

Хипотетичните сценарии включват смъртта на руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски, смяна на ръководството на руските въоръжени сили и удар на Украйна по Кремъл.

Изтеклият документ описва как всеки от сценариите може да ескалира в Украйна, да доведе до договорен край на войната или да има малко въздействие. Анализът обаче не уточнява колко вероятен е всеки от сценариите.

"Един от четирите хипотетични сценария показва какво може да се случи, ако Украйна удари Кремъл. Идентифицирани са широк спектър от потенциални последствия. Това събитие може да ескалира, когато Путин, в отговор на общественото недоволство, започне пълномащабна военна мобилизация и обмисли използването на тактически ядрени оръжия, Или обществените страхове може да го принудят да преговаря за уреждане на войната“, се казва в изявлението.

Изданието също така отбелязва, че администрацията на Байдън е особено обезпокоена от възможен удар срещу Москва от страна на Украйна, тъй като това може да предизвика рязка ескалация от Русия. Именно поради тези опасения САЩ не са склонни да предоставят на Киев ракети с по-голям обсег.

Секретните документи са разпространени в социалните мрежи. Те съдържат подробности за плана на САЩ и Северноатлантическия алианс за оборудване на въоръжените сили на Украйна преди контранастъплението, както и друга важна информация за руското нахлуване в Украйна.

Американските медии съобщиха, че изтичането на данни е засегнало значително военните планове на въоръжените сили на Украйна. Съобщава се, че Украйна вече е променила военните си планове поради публикуването на тези документи.

Пентагонът вече търси къртицата, но разследването на изтичането може да отнеме месеци.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук