Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обещал да се съобрази с международното право при евентуална атака срещу Иран, съобщава "Ройтерс".

Според информацията на агенцията, по време на разговор с журналисти, Тръмп е заявил, че в съответствие с международното право, той няма да предприема нападения срещу културни обекти по време на военните атаки.

По-рано през януари американският президент обяви, че под мерника на американските сили са 52 ирански цели, включително тези, които са важни за местната култура. Това ще се случи, ако Техеран атакува американците, уточни тогава Тръмп. Командващият на въоръжените сили на Иран Абдулрахим Мусави се усъмни в плановете на САЩ да ударят 52 обекта.

Междувременно, Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер също заяви, че САЩ все пак няма да вземат на прицел ирански културни забележителности.  

Шефът на Пентагона настоя, че САЩ "ще спазват законите на военния конфликт", в случай на война с Иран. Попитан, дали това изключва нанасянето на удари по културни забележителности на Иран, Ескпер отговори: "Това са законите на военния конфликт".

От своя страна, секретарят на Висшия съвет за безопасност на Иран Али Шамхани заяви, че Техеран има 13 сценария за отмъщение на САЩ заради убийството на генерал Касем Сюлеймани. По думите на Шамхани дори най-невзрачният от подготвените сценарии ще се превърне "в нощен кошмар" за Америка.

Превод и редакция: БЛИЦ