Родопчани продават агнешко в Италия за по 8 евро килото
Десетки жители на региона са ангажирани в селското стопанство на полуострова
Нашенци продават агнешко месо в Италия за по 8 евро килото. Родопчани са ангажирани в дейности във ферми на Апенините. В родния им край пък цената на месото през миналата седмица бе 22 лева, като според търговци ще достигне до 25 за Великден и Гергьовден.
„Работа в малко стопанство в планинско село на около 150 километра от Рим. Отглеждаме 400 овце. Всеки ден продаваме по цели агнета на хипермаркети. По 8 евро за кило.
В магазина те го препродават за 16. Но това е истински биопродукт, от планински животни. На дребно го пазарим за 11 евро килограмът.
Кило кашкавал, смес-овче и краве, е 15 евро. Само овчият кашкавал е 18 евро. Знаем какви са цените в България и сърцата ни се свиват. Защото за италианците 8 евро е както за българите 4-5 лева“, споделя за „Родопи voice“ работник във ферма на Апенините.
Десетки жители на региона са ангажирани в селското стопанство на полуострова.