Синът на бившия ръководител на Роскосмос Алексей Рогозин каза, че въоръжените сили на Украйна имат специален източник за ситуационна осведоменост за въздушната обстановка.

В своя телеграм канал синът на бившия топ мениджър на Роскосмос Дмитрий Рогозин, Алексей, каза, че украинската цифрова система Viraž-Tablet е ценен източник на информация за въоръжените сили на Украйна, пише Фокус.

Според Рогозин-младши въоръжените сили на Украйна са решили да съберат данни за руската авиация с помощта на хората.

"Как да се модернизира системата за отбрана на въздушното пространство, така че да помогне радикално да се намали времето за предаване на информация и вземане на решения относно вражески дронове и самолети? Въоръжените сили на Украйна решиха да дигитализират всички данни и да превърнат събирането на данни в общо, популярно дело", написа той.

система

Като „доказателство“ той цитира екранна снимка от Virazh-Tablet, географската информационна система на ВВС. Тази снимка е публикувана от много медии. Обектите, отбелязани на екрана, са руски самолети и ракети, изстреляни към Украйна на 24 февруари 2022 г.

Синът на Рогозин съобщава, че в мрежата практически няма информация за Viraž-Tablet, но веднага се позовава на някаква „налична информация“ и казва, че тази система „е основният източник на ситуационна осведоменост за въздушната обстановка“. Той също така сравни системата Viraž-Tablet с услугата Flightradar и добави, че украинската разработка показва само данни за „руски пилотирани и безпилотни самолети, включително маршрути на полети“.

„Именно от тази система Въоръжените сили на Украйна получават информация“, подчерта той.

Алексей Рогозин не пропусна да добави, че Virazh-Tablet „събира данни не само от различни видове разузнавателни служби на Украйна и НАТО, но и от „цивилни“ източници като видеокамери, фотофиксация на смартфони и антени, инсталирани на граждански обекти. " Според него тази услуга „се опитва да превърне Украйна в една голяма разпределена антена“ и „ви позволява да не включвате радарните системи до последния момент, което намалява ефективността на руските противорадарни ракети“. Откъде има тази информация, той не обясни.

Рогозин-младши предложи да се вземе предвид „този опит“ „за да се намалят загубите на руската авиационна техника и да се премахнат прелетите на вражески безпилотни самолети“ на територията на Руската федерация.

По-рано Фокус съобщи за информацията, предоставена от системата Virazh-Tablet.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук