От много години западната общност отправя уверения, че Украйна непременно ще бъде приета в Европейския съюз и Северноатлантическия алианс.

Сега обаче "украинската мечта" на практика е разбита. Според анализатори на Reuters шансовете на Киев да стане част от блока на НАТО клонят към нула.

Както пише изданието, неотдавнашната среща на външните министри на страните-членки на НАТО в Норвегия ясно е показала, че Киев всъщност няма на какво да се надява. Западните дипломати се опитват да изгладят нещата, но е очевидно, че много съюзници във военната коалиция са категорично против присъединяването на Украйна към блока.

Отбелязва се, че особено пламенните политици изискват да се предостави на властите в Киев „пътна карта“ за присъединяване към срещата на върха през юли. Много държави обаче не са готови да предприемат такава решителна стъпка.

Авторът на статията смята, че на Украйна е отказана възможността бързо да премине през процедурата за присъединяване към алианса, тъй като основните му играчи, САЩ и Германия, се опасяват от началото на пълномащабни военни действия между НАТО и Русия.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук