Китай в неделя съобщи за 11 нови случая на коронавирус в континента, което представлява скок в сравнение с шестте случая ден по-рано, съобщи здравната служба, цитирана от "Ройтерс".


Всички нови случаи са внесени, се казва в изявление на Националната здравна комисия. Няма нови смъртни случаи.

Китай също съобщи за 10 нови безсимптомни пациенти, в сравнение с четирима ден по-рано.

Към 28 ноември континентален Китай има общо 86 512 потвърдени случая на коронавирус, посочва той.

Броят на загиналите в Китай от коронавирус остава непроменен на 4634.

Преди седмица стана ясно, че близо 1 милион души са имунизирани с експериментална ваксина срещу коронавируса, разработена от Sinopharm, съобщават от китайската компания, въпреки че не е предоставила никакви клинични доказателства за ефективността й.

От юли Китай дава експериментални ваксини срещу Covid-19 на държавни служители, международни студенти и работници, които отиват в чужбина.

Много от ваксинираните в Китай не са официални участници в клиничните изпитания. Посочва се, че те доброволно са поискали.

Бразилия бе сред държавите, закупили тази ваксина, въпреки протестите срещу нея.

Припомняме, че преди дни Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е получила уверенията на Пекин, че скоро международни експерти ще могат да посетят Китай за разследване животинския произход на Covid-19.

От месеци Световната здравна организация работи по изпращането на екип от международни експерти в Китай за разследване на животинския произход на коронавируса и как се е предал на човека.

Агенцията изпрати екип в Пекин през юли да положи основата на международното разследване, но все още не е ясно кога ще пристигнат учените и експертите в Китай, за да започнат разследване в опит да се открият първите случаи на заразени сред хората и източникът на зараза.

Учените вярват към момента, че вирусът се е прехвърлил от животни на хора на пазар в Ухан, където е засечен първият случай в края на миналата година. Но някои експерти смятат, че пазарът вероятно не е първото огнище на заразата, а по-скоро място, където се е засилило разпространението.