Като иконом в абатството Отвилер, разположено в самия център на провинция Шампан, бенедиктинският монах Пиер Периньон отговарял за хранителните продукти, а в свободното си време се занимавал с експериментиране на различни вина.
На 4 август 1668 г. Периньон представил на удивеното братство нова чудесна напитка: сребристи мехурчета с тих звук се издигали от дъното на чашата, прозрачната пяна искрила като жива. Това пенливо вино станава прародител на съвременното шампанско.<br /> <br /> Периньон не само първи приготвил шампанско, но и предложил вместо употребяваната по онова време тапа от намаслена дървена пръчка да се използва коркова, която се ползва и сега. Макар изобретяването на шампанското да е датирано на 4 август 1668 г., описанието на неговата технология е публикувано едва след 50 години от абат Федино, каноник на Реймската катедрала.<br /> <br /> След още 10 години, през 1728 г., започнала търговия с шампанско, а след още година е основана фирмата-производител на шампански вина &bdquo;Рюинар&rdquo;.<br /> <br /> Към началото на 19 век шампанското придобило популярност в целия свят и в много страни се заели да го произвеждат.<br /> <br /> Такава конкуренция обаче не устройвала винопризводителите от Шампан. След Първата световна война Франция приела закон, който постановявал, че шампански могат да се наричат само тези газирани вина, които са произведени непосредствено в провинция Шампан при строго спазване на определени правила.<br />