Покривът на горящата катедрала "Парижката Света Богородица" е рухнал, съобщават световните медии. Носещите конструкции също са обвити в пламъци, предава BFMTV. 

Към горящата катедрала прииждат нови и нови пожарни коли, но гасенето е изключително трудно. Пожарникарите не могат да се доближат до горящата част и опитват странични подходи.Различни източници препредават, че съществува опасност при разрастване на огъня цялата конструкция да се разпадне. 

Междувременно американският президент Доналд Тръмп реагира в туитър: "Толкова е ужасно да гледам огъня в катедралата Нотр-Дам в Париж!" Той добавя, че трябва да се действа бързо. Хиляди жители на Франция и туристи се стичат към мястото на пожара. "Парижани са в сълзи. Всички са опустошени", разказва журналист, предаващ от мястото на събитието. Длъжностни лица в Париж заявиха, че пожарът, който започна около 19:00 местно време, може да бъде свързан с ремонтни дейности, извършвани в катедралата. Френските медии, цитиращи полицейски източници, добавят, че пожарът е започнал случайно.

Някои медии, обаче, припомнят серия от пожари в различни храмове на Париж. Френският президент Емануел Макрон обяви, че отменя речта си, която трябваше да произнесе тази вечер заради пожара.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!