НАТО съобщи, че е предала на Русия набор от писмени „предложения”, след като Москва отправи редица искания за ограничаване на влиянието на САЩ в Източна Европа.

„Днес следобед НАТО предаде своите предложения на Русия, паралелно със Съединените щати”, заяви официален представител на алианса.  

Дипломати обясниха за АФП, че документът е предаден на руския посланик в Белгия, където се намира централата на НАТО. Русия заяви, че е получила в Москва от американския посланик Джон Съливан отделен отговор от Вашингтон на исканията на Кремъл за сигурност.

През декември Москва публикува два проекта на договори със САЩ и НАТО, които биха оттеглили западното влияние върху Източна Европа.

Исканията бяха публикувани в момент, когато напрежението нарасна, след като Москва струпа около 100 000 войници близо до границата си с Украйна - ход, за който Западът предупреди, че може да бъде прелюдия към широкомащабно нахлуване. 

Кремъл настоява НАТО да гарантира, че прозападният Киев никога няма да се присъедини към военния съюз и да се ангажира с изтеглянето на силите си от източноевропейския фланг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът е готов да се вслуша в руските „опасения”, но настоя, че НАТО няма да прави компромиси с „основните си принципи”, включително правото на партньорите си да избират своя собствен път.