Постоянното представителство на Русия при ООН и националното министерство на здравеопазването ще представят подробна информация за руската ваксина срещу COVID-19, предават световните осведомителни агенции.

"В сряда, 2 декември, ще се проведе представяне на руската ваксина Sputnik V. Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко, постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензия и ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев ще участват в събитието ", каза Стржижовски.

Той каза, че виртуално събитие, озаглавено "Sputnik V: Ваксина срещу COVID-19", ще се проведе в кулоарите на специална сесия на Общото събрание на ООН.

Припомняме, че Унгария обяви, че ще използва руската ваксина.

Ваксините с биотехнологии трябва да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Но Унгария може да използва руската ваксина заради вратичка в законодателството, която позволява на държавите да издадат разрешение при извънредни ситуации.

Говорителят поясни, че последиците ще са за Унгария и че предпочитат ваксините да получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Ние вярваме, че това определено е процедура, която е много важна за гарантиране безопасността на нашите граждани на ЕС, поясни представителят. По думите му Комисията няма данни от руската ваксина, но компанията, която я е разработила, се е свързала с европейския регулатор.

По-рано бе съобщено, че в Русия е започнала имунизацията със "Спутник V".