Девет седмици след края на последната газова криза ЕС и Украйна подписаха споразумение, което цели въвеждането на независимо дружество за експлоатация на газопреносната мрежа. Последва остра реакция от страна на Путин, се казва в материал на Дойче веле.
Реакцията на руския премиер беше незабавна и остра. В телевизионно интервю той разкритикува обещанието на Брюксел да помогне с няколко милиарда евро за модернизацията на газопреносната мрежа на Украйна. Русия, която доставя близо 80 процента от суровината за Европа, се чувства подмината.
Основната теза на Путин
"Документът, за който говорим, е най-малкото зле премислен и непрофесионален. Абсолютно несериозно е да се обмислят подобни планове в отсъствието на основния доставчик", каза Владимир Путин.
В подписания в Брюксел документ ЕС поема обещанието да предостави финансови помощи за модернизацията на газопреносната мрежа. Според експерти за поддръжката на сегашната мрежа са нужни поне два и половина милиарда евро, а други два и половина милиарда ще отидат за увеличаване на капацитетните възможности на системата. В отговор на това Украйна обещава да реформира и въведе повече прозрачност в структурите на своя газов пазар, както и в дружеството Нафтогаз.
Още преди да се сключи споразумението, Киев отказа да направи отстъпки по отношение на контрола и правата на собственост над мрежата, които държи Нафтогаз. Затова от гледна точка на руския премиер е редно да се попита дали наистина ще има независимо експлоатационно дружество така, както е предвидено с споразумението между Украйна и ЕС.
Недвусмислени заплахи
"Говори се за независимост на газовото дружество. Формулировките обаче не обясняват за каква независимост става дума и от кого", изтъкна Путин.
Руският премиер отправи и заплахи по адрес на ЕС, заявявайки, че ако интересите на Русия бъдат игнорирани, то Москва щяла да бъде принудена да подложи на преоценка отношенията с някои свои партньори.
Путин повтори и основната си теза - че е безсмислено да се правят опити за решаване на проблемите с газовите доставки, игнорирайки основния доставчик. /БЛИЦ