Русия обяви, че твърдението на Великобритания, че руският президент Владимир Путин носи крайната отговорност за нападението с новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия е "неприемливо", съобщава France Press. "За нас всякакви обвинения по отношение на руското държавно ръководство са неприемливи", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Русия отдавна отрича каквото и да е участие в нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри и настоя, че е готова да сътрудничи на разследването.

"Нито най-висшето държавно ръководство на Русия, нито служителите на по-ниски управленски равнища, нито каквито и да било официални представители имат нещо общо със събитията в Солсбъри", увери Песков.

Лондон обяви, че отговорността за атаката се разпростира чак до руския президент Владимир Путин.

В сряда британския премиер Тереза Мей обяви, че двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, които са служители на руското военно разузнаване, са преките извършители на нападението с нервнопаралитично вещество.

"За да имаме основания да проверим тяхната идентичност, британската страна трябва да се свърже с нас", посочи говорителят на Кремъл и отсече: "Изявленията в парламента не са и не могат да бъдат смятани за искане."