Съдът в руския град Липецк, разположен на 340 километра южно от Москва, уважи в понеделник искане на прокуратурата за прехвърляне на акциите на сладкарската фабрика Roshen, която принадлежи на украинския президент Петро Порошенко, в собственост на Руска държава, пише Kyiv Independent, цитиран от "Фокус".

Същият съд забрани на Порошенко и децата му да извършват каквато и да е икономическа дейност на територията на Русия. Русия вече конфискува активите на тази фабрика от 2015 г., след като предходната година анексира Крим и Петро Порошенко стана президент на Украйна.

Фабриката в Липецк, която е имала около 700 служители, спря производството си през 2017 г. "в резултат на влиянието на геополитически фактори", според корпорацията на Порошенко, която в момента има звена в Украйна, Унгария и Литва.

Наричан "кралят на шоколада", Петро Порошенко е проспериращ бизнесмен, фокусиран върху производството на сладкиши. Политически той е враждебен към Русия, но също така е твърд противник на настоящия украински президент Володимир Зеленски, който го победи на изборите през 2019 г.

Оттогава Порошенко е обвиняем по няколко дела за корупция, които той смята за политически мотивирани.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук