Руската армия влезе в Херсон без съпротива, колоната премина по моста през Днепър, освобождавайки града, съобщават местни интернет ресурси.

Те твърдят, че както местните хора, така и военните са посрещнали руските бойци.
Регионалната администрация съобщи, че част от Херсонска област на Украйна вече не се контролира от Киев. Става дума за Геничевск и Каховка, където има огромно водохранилище. От него зависи снабдяването с вода на Крим.
 


Известният украински политически анализатор и блогър Юрий Подоляк публикува карта на основните направления на настъплението на руската армия срещу украинските градове в своя канал в Telegram, цитиран от 9tv.co.il.
 


 
„Настъплението на руските войски протича бързо, въпреки че през втората половина на деня въоръжените сили на Украйна, леко се посъвзеха от първия удар и започнаха да оказват съпротива“, казва той.
 
Въпреки това руските въоръжени сили успяха да блокират два големи областни центъра на страната - Харков и Суми и да вкарат танкове в Херсон, отбелязва Подоляк.

По-късно руското Министерство на отбраната съобщи, че при операцията в Херсон е бил задействан и тактически въздушен десант.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ