Военни маневри, оръжейни сделки, контакти между агенти. Активността на Москва в Латинска Америка става все по-многостранна и все по-очебийна, както се обобщава в следния анализ на австрийския вестник "Ди Пресе".
Ракетният кръстосвач "Петър Велики" цепи мудно водите на северния Атлантик, ескортиран от подводницата "Адмирал Шабаненко" и други плавателни съдове. Целта на руската армада е Карибика или по-точно териториалните води на Венецуела. В края на месеца там ще се проведат съвместни военни учения с венецуелските военноморски сили. Един от наблюдателите ще е вероятно руският президент Дмитрий Медведев, който в рамките на пътуване в Латинска Америка естествено ще спре във Венецуела, която понастоящем е най-големият приятел и най-добрият руски клиент в региона.
Москва преоткри Латинска Америка
Става дума за бизнес, но става дума също и за геополитически позиции срещу САЩ, които десетилетия наред бяха най-силният играч на двойния континент. Президентът на Венецуела Уго Чавес се провъзгласи за говорител на "антиамериканското движение". Русия пък жадува за реванш поради форсираното от САЩ източно разширяване на НАТО и поради масивната поява на бойни кораби на Алианса в Черно море през лятото.
Руският министър-председател Владимир Путин формулира геополитическия мотив на Москва с думите: "Латинска Америка става все по-важен елемент във веригата на един мултилатерален свят, който се ражда понастоящем". Московският военен анализатор Александър Гролтс назовава по-открито нещата с истинските им имена, заявявайки: "Москва се опитва да извлече предимства от вълната на антиамериканизъм, която съществува в региона, но не смятам, че Кремъл има евентуална мащабна и прецизно разработена стратегия за Латинска Америка". По думите на военния експерт Москва разглежда Венецуела само като "карта в големия покер с американците".
Предстои ли огромна вихрушка?
От друга страна Венецуела подчертава, че има нужда от Русия като доставчик на оръжие, за да може да се сдобие с достатъчно отбранителни капацитети за защита на своите природни ресурси. През последните две години Каракас сключи с Москва договори за оръжейни доставки в размер на 4 милиарда и 400 милона долара.
САЩ, които напоследък коментираха по-скоро невъзмутимо действията на Москва в латиноамериканскя "заден двор", сигурно ще въприемат значително по-остър тон, ако при предстоящата си среща в Каракас Медведев и Чавес подпишат договор за сътрудничество в сектора на ядрената технология. "Ние ще получим ядрен реактор и американците скоро ще започнат да ни обвиняват, че строим сто атомни бомби", заяви Чавес с ясното съзнание, че скоро би могло да се стигне до огромна вихрушка. /Дойче веле