Ще стане ли България първата страна от НАТО, с която Русия ще скъса дипломатически отношения? Споделяме коментар на проф. Екатерина Ентина от Висшата школа по икономика към руската академия на науките пред bfm.ru.

"Според мен реакцията на премиера в оставка Кирил Петков относно това доколко България иска да скъса дипломатическите си отношения с Москва говори сама за себе си. Москва възприема случващото се като тренировка за готовността на ЕС при определени обстоятелства да се реши на понижаването на нивото на двустранните и многостранните отношения.

Ако исканията в нотата не бъдат изпълнени или поне не в обема, в който Русия очаква, то вероятно зад заявленията на Елеонора Митрофанова стоят някакви дребни размени, някакъв вариант, на който Москва би била готова да се съгласи - компромисен, неизвестен на широката общественост.

Ако това не бъде направено, то ще свидетелства за това, че не само България, но и ЕС са готови да направят крачка към понижаване на нивото на отношения, което за съжаление, колкото и налудничаво да звучи, ни приближава към по-мащабен конфликт, в това число и по линията Русия-НАТО."

Няма време за губене: В прокуратурата е постъпил сигнал за престъпни действия на Кирил Петков

"Периодично през последното десетилетие се задействат така наречените шпионски скандали и това става именно през България, защото е най-удобната точка в този смисъл. Там е най-многобройното посолство. Това се дължи на факта, че България беше част от социалистическия лагер и по инерция останаха мащабни връзки във всички посоки с Русия.

Вътрешнополитическата ситуация в страната през всичките години остава много двусмислена, защото, от една страна, евроатлантически ориентираните сили имаха приоритет, въпреки факта, че разцеплението в обществото по отношение на Русия е доста силно. В България традиционно има голяма група русофоби, но в същото време и много голяма група русофили.

Днешните събития са опит да се покаже на Русия, че те явно принадлежат към евроатлантическия свят. От друга страна, не можем да изключим и факторът с личността на самия Петков, за когото е много удобно да обясни огромните политически и социално-икономически проблеми в страната с руското влияние".

Изданието припомня, че преди седмица бе гласуван вот на недоверие към кабинета и допълва, че България се смята за едно от страните в ЕС с проруска позиция. 

Припомняме, че по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, руското външно министерство ще разгледа въпроса за закриване на посолството на Русия в България в най-скоро време.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!