През нощта на 4 юни Руската федерация удари с ракети летище край Кропивницки, Централна Украйна. Това каза в ефира на телемарана Юрий Игнат, говорител на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна, съобщи агенция УНИАН.

"Разбира се, не всичко може да бъде прихванато, въпреки, че нашето ПВО прави чудеса. Видяхте за какъв обстрел обстрел става въпрос. Бяха изстреляни шест ракети, като две от тях, за съжаление, удариха летището. По очевидни причини ще не ви казвам за последствията", каза той.

По думите му щети има и в Сумска област - където агресорът е атакувал с пет дрона.

"Това е в района на летище Сеща. Те атакуваха Сумска област. Има засегнати инфраструктурни съоръжения, местните жители вероятно ще разкажат повече за това", каза Игнат в ефира на националната телевизия.

 

 

Появиха се и подробности:

В нощта на 4 юни руската армия нанесе нов вид високоефективен удар по цели в Украйна. Този път комбинираният удар не беше масиран, а целеви: ракети и дронове атакуваха цели в Киевска, Кировоградска, Сумска и Днепропетровска области, съобщиха руски и украински източници.

По официални данни на въоръжените сили на Украйна в атаката са участвали 5 ударни БПЛА "Шахед/Геран" и 6 крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101/Х-555 от стратегическите бомбардировачи Ту-95МС.

Украинската ПВО успя да свали само 3 дрона и 4 ракети.

Една от целите беше военно летище близо до Кировоград (Кропивницки).

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук