Руските дипломати от посолството в Турция не направиха неочаквана стъпка, публикувайки след обжалване в официалната страница с думите: „Съдете сами“. Изданието съдържа две картини, които отварят очите на турците към техния американски съюзник, пише pogled.info.

Но първото изображение изобразява държавния секретар на САЩ Майк Помпео с цитата си за подкрепа на Турция като съюзник в НАТО. Той изрече фразата, след като стана известно за смъртта на турски войници в сирийския Идлиб.

Турция и Сирия започнаха необявена война, но идат ли 3 млн. бежанци към Европа ВИДЕО


Другата е примерна инфографика (между другото, направена от турската информационна агенция), която ясно показва колко много американците подкрепят кюрдските терористи.

Реакцията беше много смесена. 

Някои се изказаха срещу Вашингтон като съюзник на Анкара, други увериха, че САЩ не могат да убедят турския народ с лъжите си. Много повече въпроси повдигнаха заплахи срещу Русия, които те вероятно изравниха със САЩ.

Което е възможно най-глупаво по два начина. 

Първо, Русия патрулира сирийската зона за деескалация в съответствие с подписаното международно споразумение, а САЩ са там незаконно. Второ, Турция не спазва подписаните условия, заплашвайки сирийските правителствени сили да изберат Идлиб.

Ясно е, че разумна част от населението ще се съобрази с очевидните факти, предоставени от руските дипломати. Други ще предпочетат да не виждат „дървото в собственото си око“, както прави Ердоган, придържайки се към същата варварска реторика като САЩ.