Фрегатите на руския Черноморски флот (ЧФ) преминават през Дарданелите и Босфора на път към Средиземно море, където вече се намира кораб на флота от същата серия. Това се казва в изявление от днес на Черноморския информационен отдел, цитирано от световните агенции.

"В същото време две фрегати от Черноморския флот започнаха да минават през турския Босфор и Дарданелите в посока към Средиземно море.

Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", оборудвани с високо прецизно оръжие - ракетната система" Калибър-НК ", извършват планиран преход от Севастопол към далечната морска зона където ще бъдат част от силите на постоянното групиране в Средиземно море ", се казва в съобщението.

Изяснява се, че с прехода по море, екипажите на корабите завършиха комплекс от военноморски учения на военноморските тренировъчни площадки в Черно море.

Третата фрегата от Черноморския флот от тази серия - "Адмирал Есен", изпълнява задачи в Средиземноморието от декември 2019 г., съобщиха още от пресслужбата.

Корабите са от нова серия фрегати от проект 11356P / M (използва се също обозначение 11357). Това е поредица от многоцелеви фрегати- пазачи на далечни морски зона. Те са предназначени за унищожаване на надводни кораби и подводници, както и наземни цели на противника, на патрули. Могат да бъдат използвани както за патрулиране, така и за защита на морските комуникации.

Фрегатите носят осем пускови установки на ракетната система "Калибър-НК". Корабите са оборудвани и със зенитно-ракетни и артилерийски системи Штил-1, АК-630М, 100-милиметрови универсални артилерийски крепежи А-190, торпедни тръби и ракетна ракета RBU-6000. Фрегатата има писта за излитане и хангар срещу хеликоптери (Ка-27 или Ка-31).