Руски удари са нанесли щети на енергийната инфраструктура в украинската столица Киев. Те са част поредицата системни атаки, които доведоха до прекъсване на електрозахранването в цялата страна.

„Врагът нанася ракетни удари по критичната инфраструктура в град Киев. Останете в убежищата до края на въздушната тревога", съобщи в социалните мрежи администрацията на Киев, а кметът Виталий Кличко заяви, че е била поразена инфраструктура.

Междувременно журналисти на АФП съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в северната и централната част на Киев. 

Над много райони летят ракети, в Киевска област гърмят експлозии. В мрежата се появиха кадри с прелитащи над Днепропетровск ракети.

„Има много ракети. От юг и от изток. Противовъздушната отбрана работи ”, казва ръководителят на Николаевската областна държавна администрация Виталий Ким.

„ПВО работи в района на Кременчуг. Останете в убежищата!" - пише губернаторът на Полтавска област Дмитрий Лунин. 

В мрежата се появиха първите кадри от мястото ракетния удар в Киев. В редица райони на украинската столица на левия бряг на Днепър изчезна водата и започнаха прекъсвания на тока.

Руската армия в момента нанася удари из цялата страна

15:20 часа . Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че в столицата на Украйна е имало "удар по инфраструктурен обект".   

 

По-последни данни масираният ракетен удар продължава на територията на цялата страна. Нови експлозии гърмят в Киев и региона, в Лвов, близо до Запорожие и във Винишка област.

Ракетите прелитат над източните райони (Харков и Днепропетровск) към западната част на Украйна.

Съобщава се за експлозии край Волнянск (част от Запорожка област). Потвърдено е и първото долитане до Лвов: там е ударено е инфраструктурно съоръжение, прекъснато е електричеството в града. 

В резултат на продължаващите ракетни удари на руските сили по критично важни обекти на инфраструктурата в Украйна електроснабдяването е прекъснато в цяла Молдова и редица украински региони. 

Поразени са обекти на енергетиката в Одеска, Виницка области, в Киев и Лвов. 

Без ток (изцяло или по-голямата част) са следните украински градове: Киев, Николаев и област, Днепропетровск, Лвов, Кривой Рог, Запорожие, Хмелницкий, Харков, Сума, Одеса, Луцк, Чернигов, Ровно, Полтава.

В Киев метрото е спряло: в станциите няма светлина, ескалаторите са спрели. Електричество се подава само в наземните вестибюли.  

Трима души са загинали при нови руски удари срещу украинската столица Киев. Поразен е поне един обект от критичната инфраструктура, съобщава се за серия експлозии в околностите на града, предава Ройтерс.

Украинската противовъздушна отбрана е открила огън, енергийният оператор е предприел аварийни спирания на електрозахранването. Прекъснато е и водоподаването за Киев.

Губернаторът на Киевска област съобщи за поражения в жилищни райони и засегната критична инфраструктура. Той предупреди за риск от нови бомбардировки. 

През последните седмици Русия предприе масирани удари срещу украинската енергийна инфраструктура. 

Стигна се до дълги периоди без захранване за до 10 милиона украински потребители. Електропреносният оператор съобщи, че ще са необходими нови изключвания на тока в цялата страна. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук