Разпространението на коронавируса в света може да спре до средата на лятото. Такива срокове бяха назовани от ръководителя на отдела за експериментално моделиране и патогенеза на инфекциозни заболявания на Изследователския център по фундаментална и транслационна медицина Александър Шестопалов.

Според неговите думи, пандемията ще приключи около юни-юли, съобщават световните издания. В Китай пикът на заболеваемостта беше преминат на 2 февруари.

Ученият е уверен, че настоящата ситуация с коронавирусната инфекция е "около 50 процента паника". Въз основа на данните за заболеваемостта и смъртността Шестопалов посочва, че вирусът, причиняващ COVID-19, е 10-15 пъти по-малко патогенен от коронавирусите, провокирали епидемията от атипична пневмония (SARS) през 2002-2003 г. и близкоизточния респираторен синдром през 2012-2015 г.

Той добавя, че всеки ден от туберкулоза умират толкова хора, колкото са починали за цялото време на епидемията от COVID-19.

Шестопалов казва още, че винаги е имало коронавируси, но сега нивото на диагностицирането се е повишило и затова те са откривани по-често.

„Като цяло мерките, предприети срещу разпространението, са адекватни, макар и понякога да са прекомерни“, заявява ученият.

Според последните данни, в момента в света са регистрирани около 156 хиляди заразени с коронавирус, 5,8 хиляди души са починали от болестта COVID-19, 73,9 хиляди са излекувани. Случаите на заболяването са открити в 142 страни.