Специалните служби са квалифицирали случилото се на Лубянка като терористичен акт, заявиха от ФСБ на Русия.

По-първоначални данни, трима души са нахлули в сградата на приемната на ФСБ и са открили стрелба в 18:10 часа местно време. Двама от нападателите са били ликвидирани от охраната.

Третият нападател е успял да излезе на улицата и да продължи да стреля. В резултат е убит служител на ГИБДД (Държавна инспекция по безопасност на движението по пътищата), който е дежурил срещу сградата на приемната, и двама нападатели.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Че то происходит #стрельба #кузнецкиймост

A post shared by Vladimir Adyasov (@fishy_god) on


Впоследствие третият нападател успява да се барикадира в помещение на улица "Болшая Лубянка". От там той е продължил да стреля, когато на мястото на инцидента са пристигнали служители на ЦСН ФСБ и ОМОН.

В 19:15 часа, около час след нападението, престъпникът е бил ликвидиран. По данни на медиите, третият нападател е успял да рани двама души, единият от тях е бил служителят на ГИБДД, който е починал на място. 
 
Служителите на ГИБДД, които дежурят срещи сградата на ФСБ, в момента на стрелбата са започнали да викат на минувачите да бягат и да се крият. Много очевидци първоначално са си мислели, че стрелбата е гърмеж от пиратки.  Това разказа очевидецът Владимир Адясов. 


Също стана известно, че служител на ФСБ е загинал при стрелбата. Мъжът е работил в комендантското подразделение за охрана на сградата. Той е починал в болница от тежки рани.  

Също така са ранени двама служители на ведомството.  Междувременно първите кадри от мястото на стрелбата бяха разпространени в интернет.

По предварителни данни, загинали са служител на ГИБДД (Държавна инспекция по безопасност на движението по пътищата) и двама нападатели.  

От ФСБ обаче официално заявиха, че открилият стрелба в Лубянка е действал сам.

По информация от ведомството, престъпникът не е успял да проникне в сградата на ФСБ. По-рано бе съобщено, че нападателите са трима и са открили стрелба в помещенията на сградата на ФСБ.  

 

На мястото на терористичния акт са намерени подозрителна раница и граната. В момента сапьори се занимават с тях. Самоличността на стрелеца, както и неговите мотиви, засега остават неизвестни.  

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!