Дълги опашки от автомобили с руски табели се извиха на границата между Русия и Грузия след обявената частична военна мобилизация във федерацията, предава Ройтерс. Големи опашки се извиват и при пунктовете с Финландия.

Военната мобилизация в Русия е първата обявена в страната от Втората световна война насам. В социалните мрежи се създават групи с информация как да бъдат напуснати пределите на държавата.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съобщенията за изселване на мъже в наборна възраст са преувеличени, съобщава "Ройтерс".

След обявената мобилизация се проведоха и протести, които завършиха с  арести от страна на полицията, а задържаните мъже са получавали повиквателните си. Песков уточни, че това не противоречи на закона.

Снощи опашките от автомобили, чакащи да напуснат Русия и да влязат във Финландия, бяха километрични. Появиха се данни, че те са стигнали дължина от 50 км, но те не могат да бъдат потвърдени към момента.

 

В социалните мрежи се появиха кадри и от километрични опашки от автомобили на границата с Казахстан и Монголия. 

 

Днес на московското летище Внуково също има огромни опашки от хора, чакащи да заминат в чужбина. Почти всички пътуващи са млади мъже, които още не са призовани от военните комитети. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук