Много американци не могат да си позволят да запишат детето си на ясла или детска градина. Причината: месечните такси са твърде високи. В Бостън едно място струва 3000 долара, уточнява "Дойче Веле".

Идрис все още е сънен. Майка му Ясмин го взима от детската градина. Той тъкмо е станал от следобеден сън. Идрис е на две години и обича да ходи на детска градина. А това е добре, защото САЩ не предлагат нито законна защита на майчинството, нито дълъг платен отпуск по майчинство.

Поради това децата често тръгват на ясла и детска градина много рано. Детските заведения в САЩ обаче са изключително скъпи. Ясмин още си спомня шокът, който е изпитала, когато разбрала колко ще е месечната такса за сина ѝ. "Наистина нямах представа", спомня си тя и допълва: "Когато видях какви са цените, останах без думи."

Грижата за малчуганите до 1 годинка струва на родителите между 2700 и 3000 долара месечно, разказва Ясмин. "Това е повече от месечния наем на цяла къща", казва майката. 3000 долара - толкова плащат Ясмин и съпругът ѝ всеки месец.

Детската градина - цяло състояние

Ясмин и съпруга ѝ живеят в Бостън, щата Масачузетс. А там детските градини са най-скъпи в цялата страна. Но като цяло частните детски заведения са много скъпи и другаде в Съединените щати. Средно една четвърт от общия семеен бюджет отива за детска градина само за едно дете.

В САЩ дори и самотните родители са принудени да се справят сами преди детето да стигне до възрастта, в която може да започне да посещава държавните предучилищни занимания и училището. Това се случва чак на около 5-годишна възраст. Има само ограничени субсидии - за семейства с ниски доходи. И именно защото държавата не отпуска почти никакво финансиране, детските градини също едва успяват да оцеляват.

Пандемията влоши ситуацията

Същото важи и за служителите на педагогическите заведения. Обучителите са сред най-нископлатените работници в цялата държава. След избухването на пандемията и последвалите режими на локдаун мнозина решават да се откажат от професията изцяло.

Пандемията влоши ситуацията още повече, казва образователният експерт Елиът Хаспел. "Много други сектори с ниско заплащане - като заведенията за бързо хранене увеличиха надницата на час до 16-17 долара, те добавиха и някои други социални придобивки като здравни осигуровки. Надницата за един час работа като детски педагог обаче е все така 12 долара. Много често няма и никакви социални придобивки."

Държавата трябва да започне да отделя повече

Този сектор създава проблеми и в икономически план. Много компании губят висококвалифицирани кадри - на родителите просто им се налага да останат у дома, за да гледат децата си, тъй като нямат възможност да ги пратят на детска градина. Затова някои фирми започнаха да предлагат на служителите си да поемат част от разходите за детската градина. Това не е лоша идея, казва експертът Хаспел, но според него без държавно подпомагане това няма да функционира още дълго време.

САЩ са сред индустриалните страни, които изразходват най-нисък процент от брутния си вътрешен продукт за образование в ранна детска възраст, каза Хаспел. "Само 0,3 процента - целта е да се достигне един процент."

"Не можем да си позволим второ дете"

Щатът Ню Мексико иска да инвестира повече в тази област. Тамошните власти наскоро решиха, че детските градини трябва да бъдат безплатни за повечето семейства. Същевременно други щати обмислят поне подобряване на качеството. Сред тях е и Масачузетс.

Ясмин и съпругът ѝ са решили да почакат със семейното планиране. Те искат да имат второ дете, но високите такси ги спират. "Няма как да имаме две деца, които да посещават детска градина едновременно. Не можем да си го позволим", казва майката. Тя споделя, че в момента е напълно невъзможно да си позволят още едно дете. Затова и двамата се надяват скоро и в Масачузетс яслите и детските градини да станат по-евтини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук