Самолетът с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван. Делегацията включва и петима членове на Камарата от Демократическата партия, съобщават световните медии.

 

 

По-рано стана известно, че самолетът с Пелоси на борда е излетял от столицата на Малайзия Куала Лумпур. Медиите съобщиха, че след посещението си в Малайзия тя планира да посети Тайван.

В същото време стана ясно, че осем изтребителя F15, ескортирани от пет самолета-цистерни, са вдигнати от американска база в Окинава, вероятно за да ескортират самолета с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, съобщава NHK. Ако самолетът с Пелоси наистина възнамерява да кацне в Тайван, то това може да се случи около 16:30 (+3 часа по Гринуич) време, тъй като според ресурса Flightradar24 й остават около 800 километра за полет.

В същото време се появиха информации, че Китай е вдигнал по тревога войски в очакване на посещението на Нанси Пелоси в Тайван и се наблюдава движение на междуконтинентални ракети. Китайски изтребители летят по разделителната линия с Тайван.

В Тайван пък уебсайтовете на държавните органи започнаха да се „изключват“, уебсайтът на Министерството на външните работи на републиката току-що спря.

Защо посещението на Пелоси в Тайван е толкова важно

На 29 юли Нанси Пелоси отлетя за Азия на серия от работни посещения. Тайван не беше включен в програмата на пътуването, но медиите съобщиха за възможно посещение. 

По време на това пътуването си Пеловси трябва да посети Япония, Южна Корея, Малайзия и Сингапур, но по-късно стана известно, че Тайван може да бъде друга дестинация. Посещението на официален представител на острова може да е сигнал, че Съединените щати поставят под съмнение суверенитета на Пекин върху територията, а Вашингтон, според някои доклади, дори е готов да използва трик, за да осъществи посещението. И така, беше съобщено, че самолетът на Пелоси може да кацне на летището в Тайван, уж под претекст за неизправност. Китайското външно министерство заплаши Вашингтон със "сериозни последствия", ако това се случи.

Пентагонът информира по-рано Пелоси за сценариите, ако тя посети Тайван, след което Байдън каза пред репортери: „Военните не смятат, че това е добра идея в момента“. В същото време самият президент на САЩ не може да блокира пътуването на Пелоси като представител на Конгреса.

Коя е Нанси Пелоси

82-годишната Нанси Пелоси влезе в политиката под шапката на Демократическата партия. От 1987 г. тя е член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и я е оглавявала два пъти - през 2007-2011 г. и от 2019 г. до момента.

Пелоси стана първата жена в американската история, избрана за председател на долната камара на Конгреса, както и най-високопоставената жена, тъй като зае третата по важност позиция в САЩ след президента и вицепрезидента.

От първите дни на мащабна война в Украйна тя осъди "дяволското нашествие", отприщено от руския президент Владимир Путин. Тя многократно, включително по време на пътуване до Киев в разгара на войната, заявява, че Америка е на страната на Украйна. 

Както е известно, между Китай и САЩ няма съществени разногласия относно правния статут на Тайван. Съединените щати подкрепят китайската юрисдикция над Тайван, но се застъпват за по-голяма автономия от Китай. Това обаче едва ли ще е повод за война, смятат анализатори.

Припомняме, че в края на юли беше съобщено, че Нанси Пелоси планира да посети Тайван - това е първото посещение на американски представител от този ранг в Тайпе за последните 25 години.

В отговор Китай заплаши САЩ с "последствия" и започна широкомащабни военни учения на 120 км от бреговете на Тайван. 

Китайските власти забраниха влизането в някои територии от 2 до 6 август. Точно по това време Пелоси може да лети за Тайпе.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук