Samsung публикуваха финансовите си отчети за първото тримесечие и те са в унисон с предварителните предупреждения
 на компанията към инвеститорите. Според изнесените данни печалбите на групата са се сринали с 60% на годишна база от 13.4 милиарда долара до 6.2 милиарда долара. Подразделението за мобилни телефони е доставило 78 милиона смартфона и 5 милиона таблета през тримесечието. Според Samsung флагманите от серията Galaxy S10 са се продавали добре, а очакванията са през второто тримесечие бройката на доставените устройства да се увеличи.

Компанията отчита като основна причина за срива същите проблеми, които доведоха и до слабите резултати през последното тримесечие на 2018: слабото търсене на памети и намалените продажби на дисплеи. Според Samsung и в двата ключови сегмента се очаква подобрение на ситуацията през второто полугодие, когато ще има засилено търсене на флаш памети за сървъри, а смартфоните с 256 GB и повече памет за приложения ще станат по-масови.

В отчета не се споменава смартфонът със сгъваем дисплей Galaxy Fold, чиято премиера бе отложена заради появили се проблеми с издръжливостта на екрана. От отговор на въпрос по време на конферентния разговор след анонса на резултатите става ясно, че устройството все пак ще се появи на пазара, а точната дата ще бъде обявена в "рамките на следващите няколко седмици". Естествено тази дефиниция е доста разтеглива и би могла да означава и реално пускане чак през второто полугодие.

Сред прогнозите на Samsung са през втората половина на годината да има засилени продажби на смартфони във всички сегменти. В премиум категорията се очаква засилване на позициите чрез Galaxy Note и смартфоните с 5G и сгъваеми дисплеи. Като цяло Samsung прогнозира по-голямо търсене на сгъваеми дисплеи за смартфони, но засега те няма да генерират големи приходи, а подразделението за панели ще разчита повече на класическите решения, за да подобри финансовото си представяне.