Съединените щати, Великобритания и Австралия подписаха нов отбранителен договор. Според страните в него, той е предвиден да действа като защита срещу милитаристичните амбициите на Китай.

Новият пакт се нарича ОКЪС. Той ще позволи на Австралия да се сдобие с модерни оръжия, като ядрени подводници от Съединените щати.  

В резултат, австралийците се отказват от намерението да платят на Франция 30 милиарда евро, за да им построят 12 ядрени подводници.

Досега Вашингтон не беше споделял тази технология с друга страна, освен Великобритания. Лидерите на трите страни подчертаха важността на новия пакт в обща видеоконференция.

"Днес правим още една историческа стъпка, за да задълбочим сътрудничеството между нашите страни. Това се налага, защото осъзнаваме задължението да осигурим дългосрочен мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския регион. Трябва да можем да отговорим както на сегашната ситуация в тази част на света, така и на това как тя може да се развие в бъдеще", заяви американският президент Джо Байдън. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!