Доставката на самолети F-16 за България на стойност 1,7 млрд. долара е одобрена от САЩ. Това се съобщава от Агенцията за отбранително сътрудничество в структурата на Пентагона.
Продажбата е била одобрена от Държавния департамент, в чиито задължения, наред с други неща, влиза и оценка на политическите рискове от такива сделки. В изявлението на Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността към Департамента на отбраната на САЩ се казва, че доставката на изтребителите ще допринесе за изпълнение на задачите на американската външна политика и национална сигурност, ще подпомогне укрепването на НАТО и ще окаже положително въздействие върху сигурността на ключов партньор на САЩ.

България възнамерява да закупи от САЩ 8 самолета F-16 C / D Block 70/72, 10 двигателя за машините и комуникационни системи, както и боеприпаси и друго оборудване.

Одобрението на сделката от правителството на САЩ не означава, че тя ще се осъществи. Преговорите се провеждат от българските власти и от производителя на самолетите Lockheed Martin.

Превод и редакция: БЛИЦ