САЩ няма да издават повече визи на чуждестранни студенти, записани във висши учебни заведения в страната, които вече са обявили че ще продължат да преподават само дистанционно през новата учебна 2020 г. заради новия коронавирус, предаде АФП, като се позовава на съобщение на американските миграционни власти, пише "Труд".

Студентите които се намират вече на американска територия, “трябва да напуснат страната или да вземат други мерки, като например да се запишат в учебно заведение, където се преподава и присъства физически на занятията, за да запазят легалния си статут”, се допълва в съобщението на Службата за имиграция и митнически контрол на САЩ.

Когато учебните заведения изберат така наречения хибриден модел - тоест и чрез лекции на живо и чрез онлайн курсове - те ще трябва да удостоверят, че чуждите им студенти са наистина записани на възможно най-много лекции на живо, за да запазят те правото си на пребиваване в страната, уточнява информацията.


Засегнати от мярката са визите F1 (за академични курсове) или М1 (за професионална подготовка).

Подобно на останалата част от страната и американските университети, които наброяват средно 5,5 процента чужди студенти и които зависят до голяма степен от техните учебни такси, затвориха врати през март и преминаха към дистанционно обучение в опит за възпиране на пандемията.

Поради липсата на ваксина срещу коронавируса, някои университети, като “Бъркли” в щата Калифорния или престижният Харвардски университет обявиха, че ще продължат и в следващата учебна година със занятия онлайн на 100 процента.

Проучване на “Политико” посочва, че за учебната 2018-19 година, чуждестранните студенти в САЩ са били над 1 млн., 57% от които от Китай, Индия и Южна Корея.

Колежи и университети в САЩ вече са подали официални запитвания за повече яснота как биха могли да запазят чуждестранните си учащи, но така подадените нови направления “ще внесат объркване и несигурност”, казва пред изданието Брад Фарнсуърт, заместник-председател на Американския граждански съвет за образование.