САЩ планират да проведат в Европа най-мащабните от епохата на Студената война военни учения. Това заяви днес конгресменът демократ Джон Гараменди на Варшавския форум по сигурността.
 

„САЩ заедно с други страни ще проведат най-мащабните от времената на Студената война европейски военни учения. Целта им е укрепване на нашата отбрана и взаимодействие със съюзниците“, каза Гараменди, който е член на комисията по въпросите на въоръжените сили в Камарата на представителите.
 
„Конгресът смята, че НАТО има ключово значение за нашата и вашата сигурност“, посочи той, цитиран от световните агенции.
 
По данни на „Дойче веле“ САЩ планират догодина в рамките на пълномащабните учения „Защитник 2020“ да отработят оперативно прехвърляне на свои дивизии от САЩ през Германия в Източна Европа.
 
Федералната република ще стане логистичен център в хода на прехвърлянето на американски бойци в Полша и балтийските републики, се казва писмо на германското министерство на отбраната до депутати от ресорната комисия в Бундестага.
 
В маневрите освен САЩ и Германия ще участват 15 страни от НАТО и може да бъдат най-мащабните за последните десетилетия.
 
В тях ще бъдат задействани до 20 000 военнослужещи и офицери от американската армия, както и военна техника.
 
Очаква се войските на САЩ да започнат да пристигат в Германия през февруари, като прехвърлянето им към Източна Европа е насрочено за април-май.
 
Ученията вече предизвикаха критики от страна на някои фракции в Бундестага. Според германската левица те са „нова планирана провокация“ към Москва.