Враждуващите синове на крал Чарлз III принц Уилям и Хари и техните съпруги Кейт Мидълтън и Меган Маркъл се появиха в черно в замъка Уиндзор тази вечер, за да разгледат морето от цветя, положени пред портите на имението Бъркшир в знак на почит към покойната кралица Елизабет II .

Принцът и принцесата на Уелс и херцогът и херцогинята на Съсекс минаха заедно покрай портите на замъка Уиндзор, почитайки паметта на Нейно Величество - временно оставяйки настрана своите различия, предизвикани от Мегзит, който разби кралското семейство през последните години и потопи Британската монархия в една от най-тежките кризи.

Чарлз започва радикална реформа за окастряне на монархията, ето кой е вън от двореца

Хари и Меган, които сензационно се отказаха от дворцовите си задължения преди две години, за да градят свой собствен живот Калифорния, а след това повдигнаха серия от бомбастични обвинения срещу Фирмата, се държаха за ръце, докато гледаха трибуните, като в един момент Хари нежно сложи ръка на гърба на Меган. Те бяха забелязани да сочат различни предмети и да ги обсъждат, докато насъбралите се почитатеил на монархията им махаха.

Източник от двореца Кенсингтън каза, че принцът на Уелс е поканил семейство Съсекс да се присъединят към него и принцесата на Уелс по-рано днес.

По-рано днес принцът на Уелс почете емоционално паметта на своята покойна „баба“, описвайки обичания от всички монарх като „изключителен лидер, чийто ангажимент към страната, Кралствата и Британската общност е бил абсолютен“ и призна, че ще мине „известно време“ преди загубата й „да се почувства истинска“.

В сърцераздирателно изявление Уилям разкри как Нейно Величество - която за съжаление почина в замъка Балморал в четвъртък следобед на 96 години - е дала на него и съпругата му Кейт „мъдрост и увереност“, а на децата им „спомени, които ще продължат цял ​​живот“.

Херцогът на Корнуол и Кеймбридж, както Уилям сега ще бъде известен, след като баща му крал Чарлз III се възкачи на трона, каза: „В четвъртък светът загуби един изключителен лидер, чийто ангажимент към страната, Кралствата и Британската общност беше абсолютен. Толкова много ще се говори в следващите дни за значението на нейното историческо управление.

„Аз обаче загубих една баба. И въпреки че ще скърбя за загубата й, също се чувствам невероятно благодарен. Възползвах се от мъдростта и увереността на кралицата през моето пето десетилетие. Съпругата ми е получила 20 години нейно ръководство и подкрепа. Трите ми деца трябва да прекарат ваканциите с нея и да създадат спомени, които ще продължат цял ​​живот.

„Тя беше до мен в най-щастливите ми моменти. И тя беше до мен в най-тъжните дни от живота ми. Знаех, че този ден ще дойде, но ще мине известно време, преди реалността на живота без баба наистина да се почувства истинска.

„Благодаря й за добрината, която показа към моето семейство и мен. И аз й благодаря от името на моето поколение, че даде пример за служба и достойнство в обществения живот, който беше от различна епоха, но винаги актуален за всички нас.

„Баба ми каза, че скръбта е цената, която плащаме за любовта. Цялата тъга, която ще изпитаме през следващите седмици, ще бъде свидетелство за любовта, която изпитваме към нашата необикновена кралица. Ще почета паметта й, като подкрепям баща си, Краля, по всякакъв възможен начин.

Това идва след като кралските придворни обявиха, че погребението на кралицата ще се състои в Уестминстърското абатство в понеделник, 19 септември, в 11 часа сутринта. Висши служители на двореца разкриха, че дъбовият ковчег на Нейно Величество, който лежи в балната зала на замъка Балморал, ще бъде откаран по шосе до двореца Холирудхаус в Единбург в неделя, 11 септември, на шестчасово пътуване с катафалка. След това кралицата ще лежи в продължение на „четири ясни дни“ в Уестминстър Хол от сряда, 14 септември, преди държавното погребение.

Хиляди хора ще могат да минат, за да видят ковчега на покойния монарх - и допълнителни подробности за това как обществеността може да присъства ще бъдат обявени през следващите дни.

По-рано днес близките на семейството на покойната кралица, включително принц Андрю, публично изразиха скръбта си от кончината на възрастния монарх на частна църковна служба в Балморал - след като Чарлз III беше официално провъзгласен на историческа церемония в двореца Сейнт Джеймс в Лондон.