Британският крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила бяха посрещнати от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Буденбендер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин, предаде ДПА. 

По-рано днес на берлинското летище "Бранденбург" кралската двойка от Великобритания стъпи на германска земя и беше посрещната от германски официални лица, а Камила получи букет цветя.

От летището те се отправиха към Бранденбургската врата в центъра на столицата за церемония по посрещане с военни почести. За пръв път държавен гост е посрещнат с подобна церемония на този емблематичен за Берлин монумент. Стотици хора се събраха край Бранденбургската врата, за да приветстват високите гости.

Германският държавен глава и съпругата му ще придружават Чарлз и Камила по време на тридневното им посещение -  първото държавно посещение на Чарлз III в чужбина като монарх на Великобритания, съобщава БНР.

Щайнмайер благодари на Чарлз III, че е избрал федералната република за свое първо посещение като крал на Великобритания и каза, че това "страхотен жест и важен сигнал за германско-британските отношения". Президентът на Германия припомни, че бившата министър-председателка на Великобритания Тереза Мей подаде молбата на Обединеното кралство за напускане на ЕС на 29 март 2017 г.

"Днес, шест години след като Великобритания започна процеса по напускане на Европейския съюз, отваряме нова страница в отношенията си. Заедно, като приятели и партньори, гледаме напред", каза Щайнмайер.

Утре Чарлз III ще произнесе реч в германския парламент и ще се срещне с украински бежанци в Германия. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и кралската двойка ще посетят германо-британска военна част в провинция Бранденбург, западно от Берлин.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук