Преобладаващата част от московския елит е вече се безпокои силно от посоката, която взе инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Високопоставени лица, включително служители на Кремъл, са разтревожени от широкообхватните санкции, наложени от Запада, се твърди в изтекли секретни данни, цитирани от изданието „Дейли Мирър“, пише bg-voice.com.

Високопоставен служител на Кремъл се е обърнал към западни дипломати и шефове на разузнавателни служби в опит да помогне за прекратяване на войната в Украйна. Той е представител на вътрешния кръг на Путин и е изпратил сигнал за желание за преговори.

Настроението на елита на Кремъл е паническо, се твърди в секретен документ.

Не е ясно за кой член на висшето ръководство на Москва става въпрос, но в документа вътрешният човек е описан като “стълб на режима” в Русия.

„Често се случва, както се случи в заключителните етапи на Втората световна война, служители от страна, която е загрижена за бъдещето си, да предприемат подходи, за да си го осигурят“, твърди източник на „Мирър“ oт Украйна.

Ако висш политик в Москва публично заяви желание за мир в Украйна или критикува Путин животът му е в изключителна опасност заедно с този на семейството му, пише още изданието.

Анатолий Чубайс, бивш вицепремиер, който наблюдаваше трансформацията на руската икономика от комунистическа в капиталистическа, подаде оставка като специален пратеник на Путин в международните организации през март и напусна Русия, за да живее в изгнание в знак на протест срещу войната.

В края на миналия месец 67-годишният Чубаис се разболя внезапно и сериозно, след като почувства изтръпване на крайниците си, и сега се намира в интензивното отделение и страда от рядко неврологично заболяване.

Случаят с Чубайс е само последният от поредицата мистериозни заболявания и случаи на насилствена смърт сполетели руски бизнесмени, длъжностни лица и техните близки и семейства.

На 25 февруари – ден след началото на инвазията в Украйна – високопоставеният служител на руския енергиен гигант “Газпром” Александър Тюлаков беше намерен мъртъв в гаража си.

Специалистът в областта на финансите и сигурността на ниво заместник генерален директор е починал чрез обесване. Наблизо е намерено “предсмъртно писмо”, чието съдържание не е оповестено. Според съобщенията преди смъртта той е бил “жестоко пребит”.

На 18 април 51-годишният Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл и вицепрезидент на “Газпромбанк”, финансовия филиал на енергийната компания, е намерен мъртъв от дъщеря си Анастасия в семейния си апартамент на 14-ия етаж в московски блок.

И не само Аваев, но и съпругата му Елена, на 47 години, и другата им дъщеря Мария, на 13 години. Всички те са били простреляни, а в ръката на мъртвеца е открит пистолет.

55-годишният милионер Сергей Протосеня, бивш заместник-председател на “Новатек” – най-голямата частна газова компания в Русия, чийто основен акционер е “Газпром” – също е намерен обесен в градината на вилата си. Телата на съпругата му Наталия и 18-годишната му дъщеря също са били в къщата. Те са били посечени с брадва, докато са спели.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук