Западните медии се притесняват, че руският флот е на път да се върне в строй най-големия съветски военен кораб в света.

Списание Military Watch анализира оборудването на кораба "Адмирал Нахимов", който трябва да влезе в експлоатация с руския флот през 2021 г., пише "Поглед инфо".

Тежкият атомен крайцер на Проект 1144 “Орлан” (авторът го класифицира като клас “Киров” по името на пилотния кораб) някога е бил най-страшният ракетоносец на света. И сега той възнамерява да си върне този статус.

Предишното въоръжение, състоящо се от противокорабни ракети P-700 “Гранит” и зенитни системи С-300Ф и Оса-M, ще бъде заменено от най-новите руски ракетни системи. В арсенала си крайцерът ще получи системите за ПВО С-400 и “Редут” (корабна версия на С-350 “Витяз”, цял набор от леки крилати ракети и хиперзвуков “Циркон”.

В допълнение към това корабът ще бъде оборудван с модерни системи за радио-електронна война.

„Той вероятно ще разгърне повече хиперзвукови ракети от всеки друг военен кораб, както в разнообразието на видовете, така и в броя на пренасяните ракети“, смята авторът.

И така, една от тях е - 40Х6E, която е част от арсенала на С-400 и може да достигне скорост до 1190 м/с, за да порази цели на разстояние над 400 километра. Ракетата има уникални възможности за атака над хоризонта и дори на екстремни разстояния - до 5 метра над земята.

Тя представлява заплаха за изтребители, превозвачи, бомбардировачи, разузнавателни самолети на много големи разстояния под хоризонта.

Експертът отбелязва, че според някои доклади 40Х6E също е в състояние да прихваща ракети, движещи се със свръхзвукови скорости.

Друга ракета - 48Н6E2, достигаща скорост от около 2100 м/с, осигурява надеждна противовъздушна отбрана на дълги и средни разстояния.

Основното противокорабно оръжие на крайцера ще бъде “Циркон”. Той ще поразява цели при скорост от около 8 Мах. на разстояние до 1000 километра.

Това ще му позволи да изпревари „Харпун“ - основната противокорабна ракета на ВМС на САЩ.

Очаква се „Адмирал Нахимов“ да разгърне десетки такива ракети. Най-вероятно поради високата цена те няма да заемат всички стартови клетки. Така арсеналът ще бъде допълнен с "Калибър" и "Оникс".

Общо този тип крайцери са в състояние да разгърнат повече от 100 хиперзвукови ракети както за противовъздушна отбрана, така и за противодействие на военноморски цели.

Освен това, благодарение на атомните си двигатели, съдът ще може да работи дълго време далеч от руското крайбрежие.

Способността на военен кораб да поразява най-ценните вражески цели във въздуха и в морето на екстремни разстояния прави този крайцер много сериозна заплаха, заключава авторът. Може би ще се превърне в най-опасния повърхностен морски кораб на руския флот.

Превод: В.Сергеев