Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун отново отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия, предават световните агенции.

САЩ и Южна Корея обвиниха Северна Корея, че предава оръжия на Русия, за да ги използва тя срещу Украйна. И Москва, и Пхенян отричат обвиненията, но миналата година те обявиха, че ще задълбочат военните си отношения.

Връзките между двете страни се засилиха драстично след посещението през септември миналата година на Ким Чен-ун в руския Далечен изток и срещата му с президента Владимир Путин.

Ким Йо-чен - сестрата на лидера - обаче заяви, че твърденията за оръжейна сделка между Северна Корея и Русия са сбор от предразсъдъци и измислици и представляват "крайно абсурдна теория", която не заслужава оценки или тълкувания, тъй като е само лъжлив слух, разпространяван от враждебни сили.

Ким Йо-чен подчерта, че разработваните от Северна Корея оръжия не са предназначени за износ, а за отбрана срещу Южна Корея.
Технически Северна и Южна Корея остават във война, тъй като въоръженият конфликт от 1950-1953 г. между тях приключва не с договор, а с примирие.

Междувременно САЩ обявиха вчера нови санкции срещу две руски физически лица и три компании за улесняване на прехвърлянето на оръжия между Русия и Северна Корея, в това число балистични ракети за използване в Украйна.

Според доклад на наблюдатели на санкциите от ООН, представен пред комисия към Съвета за сигурност, отломките, паднали в украинския град Харков на 2 януари, са били от севернокорейска балистична ракета от серията "Хвасон"-11 (Hwasong-11).

Ръководителите на Китай и Русия - основните партньори на Пхенян - се срещнаха вчера и разкритикуваха Вашингтон и съюзниците му за "сплашването, което извършват във военната сфера" срещу Северна Корея, се посочва в общо изявление на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин.

На фона на засилващото се партньорство между Москва и Пхенян посланикът на Северна Корея в Русия вчера нарече украинския президент Володимир Зеленски марионетка на САЩ и заяви, че Русия ще излезе победител от конфликта си с Киев.