Северна Корея е регистрирала 66 680 нови случая на "треска" през последното денонощие. Предполага се, че те са част от огнището на COVID-19 в страната, предават световните агенции.

Според официалните данни в КНДР са потвърдени над 4,13 милиона случая, като 4,01 милиона души са се излекували от вируса, а 127 620 са подложени на лечение. Страната съобщи за първия си смъртен случай вследствие на коронавирус на 13 май.

Северна Корея води битка с безпрецедентна вълна на коронавирус, поради която през май наложи общонационалeн локдаун, засилвайки опасенията за липса на ваксини, медицински консумативи и недостиг на храна.

Съгласно предходни данни, предоставени от Севера, броят на ежедневните случаи на треска, който достигна връх от близо 400 хиляди на 15 май, постоянно намалява.

По-тази причина наскоро страната отмени ограниченията върху свободното придвижване в столицата Пхенян, след като те бяха въведени преди седмици заради първото признато огнище на COVID-19 в страната.

Въпреки че КНДР съобщи, че ситуацията с разпространението на коронавируса вече е под контрол, експертите изпитват съмнения относно официалните данни, като посочват, че броят на смъртните случаи е твърде малък в сравнение с броя на случаите на треска.