Отговорите на всички искания на България са изпратени от наша страна, те са във възможно най-конструктивната форма и очакваме новите власти - президентът Радев, новото правителство, да подходят конструктивно към диалога по тези въпроси. Това каза днес Артан Груби, първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения на Република Северна Македония, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че има абсолютен оптимизъм за преговорите и за получаване на положителен сигнал на декемврийската среща на върха на ЕС за започване на преговори за Северна Македония и Албания през първите месеци на следващата година.

Попитан как тълкува вчерашното послание от България, че позицията на страната ни няма да се промени, Груби повтори, че надеждите са за конструктивен подход от българска страна.

"Предстои ни избор на ново правителство. Ще общуваме с новото правителство в съседна България и се надяваме на конструктивен подход, защото сме готови на компромис, който е достоен за страната ни и особено за моите сънародници македонци", добави той.

По думите на Груби има инициатива от френска страна за разрешаване на спора между Северна Македония и България.

"Има френска инициатива да седнем на масата, да преодолеем всички различия, така че през следващите месеци на 2022 г., през пролетта, да се проведе първата междуправителствена конференция", каза вицепремиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ