Ръководителката на Министерството на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска обяви на 14 март предоставянето на четири самолета Су-25 на Украйна.

Бойните самолети са неподходящи за полети, поради което най-вероятно ще бъдат демонтирани за резервни части. Правителството обяви и нов пакет от военна помощ за въоръжените сили на Украйна, пише Janes.

Петровска казва, че украинците вече са получили три едноместни Су-25 и един двуместен Су-25УБ. Самолетите не са годни за полети, така че вероятно ще отидат за резервни части.

Също така Министерството на отбраната на Северна Македония съобщи, че на Украйна е доставено оборудване. Петровска изброи какво е предадено на въоръжените сили на Украйна: „пехотно оръжие и боеприпаси, артилерийско оборудване, основни бойни танкове, самолети Сухой, противотанкови и зенитни оръжейни системи, както и оборудване и боеприпаси за използване от военна авиация“.

Освен това се съобщава, че на заседание на 14 март е бил приет нов пакет от военна помощ за Украйна, но министърът е отказал да съобщи подробности за съдържанието му.

Местни медии писаха, че украинците са поискали 12 хеликоптера Ми-24 от Северна Македония и възможността за доставката им сега се преценява от правителството.

Властите на Северна Македония прехвърлят на Украйна четири щурмови самолета Су-25, които бяха закупени от Киев през 2001 г., като информацията за прехвърлянето е напълно секретна. Това съобщава информационният портал МКД, цитиран от news.bg.

В публикацията се отбелязва, че Скопие е закупило тези самолети от украинските власти по време на конфликта с албанските сепаратисти от Армията за национално освобождение през 2001 г. Тези Су-25 не са летели от 2004 г. и са били подготвени за продажба.

Според портала офицери от армията са съобщили, че Су-25 се проверяват и ремонтират на военното летище. Изданието подчертава, че украински военни инженери извършват ремонта, "което говори за планове да бъдат доставени в Украйна за използване на фронтовата линия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук