Гърция отправи поредно предупреждение към Северна Македония да спазва ангажиментите си по договора от Преспа.

Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни организации, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, съобщава в. "Катимерини". 

Герапетритис посочи, че Преспанското споразумение за името на Република Северна Македония представлява международен договор, който е ратифициран чрез закон и не може да се променя едностранно. 

"Основните условия на споразумението бяха включени в конституцията на Северна Македония и бяха предварително условие за присъединяването към НАТО", отбеляза той.

Новоизбраният президент на Сверна Македония Гордана Силяновска, както и лидерът на партията - победител на изборите - Кристиян Мицкоски отказват да наричат страната с конституционното ѝ име и я наричат само Македония.

Герапетритис също така подчерта, че "въздържането от едностранни действия и разединяваща реторика, добросъвестното приемане на европейското законодателство, признаването на международното право и пълното прилагане на международните споразумения е ключово за осигуряване на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион и интеграция на страните кандидатки в европейското семейство".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!