Украйна ще получи от Съединените щати в следващия транш военна помощ в размер на 820 милиона долара две системи за противовъздушна отбрана NASAMS . Като се има предвид, че това е само първият транш, вероятно след тази партида системи за противовъздушна отбрана ще бъдат доставени и други за въоръжените сили на Украйна.

В същото време един от основните въпроси остава способността на NASAMS да унищожава не само вражески самолети и хеликоптери, но и ракети като Искандер, Калибър, Х-22, Х-59 и Оникс, които Руската федерация използва за атаки срещу Украйна.

Като начало припомняме, че NASAMS не е специализирана противоракетна система, а система за противовъздушна отбрана. Тоест способността му да унищожава ракети е ограничена. Освен това те зависят от версията на използваните от него ракети.

При използване на ракети AIM-120С AMRAAM обсегът на поразяване на целта е 15-30 км и 10-15 км височина според различни източници. 

Най-вероятните данни са относно възможностите на ракетата AIM-120S-5 да унищожава цели на разстояние до 25 km, а във версия S-8 до 30+ km, като в същото време въпросът за височината на поразяване на целите остава спорна. Във версията AMRAAM ER съответно до 40 км и около 20 км.

Важен фактор за прехващане на ракетни цели е скоростта на ракетата-прехващач. За AIM-120 тя е около 4 Маха (около 4900 км/ч), но няма публични данни за максималната скорост при тръгване от земята.

NASAMS срещу крилати ракети

Ракетата "Калибър", както всяка друга крилати ракета, включително въздушно изстрелваните Х-59МК, Х-555 или Х-101, има дозвукова скорост на полет. 

Следователно възможностите на самата ракета NASAMS, във всяка версия, ще бъдат достатъчни, за да ги унищожат. И в този случай обхватът на откриване на целта е на първо място.

Що се отнася до радара MPQ-64 Sentinel, използван в системите за противовъздушна отбрана на NASAMS, се обявява, че той може да открива малки цели и цели с ниска надморска височина, включително крилати ракети. Освен това през 2020 г. САЩ проведоха тестове на NASAMS за прехващане на крилати ракети, които доказаха тази възможност на практика.

По този начин NASAMS има всички шансове да унищожи руските крилати ракети, особено след като една от характеристиките на този комплекс е неговата многоканална способност - способността да стреля по голям брой цели едновременно. 

По-специално, производителят декларира, че всяка ракета има индивидуално насочване и един дивизион, който включва 12 пускови установки, може да стреля едновременно до 72 цели.

NASAMS / Снимка - Kongsberg

NASAMS / Снимка - Kongsberg

NASAMS срещу Onyx и X-22

Противокорабните ракети „Оникс“ вече имат свръхзвукова скорост дори при полет над земята, според декларираните характеристики – 2 Маха (2448 км/ч). В този случай системите за противовъздушна отбрана на NASAMS най-вероятно могат да стрелят по тях само по курс на сблъсък, когато ракетите летят към системата за противовъздушна отбрана.

Ако вземем обхвата на унищожаване на целта на NASAMS от 25-30 км, тогава тези ракети ще намерят по-малко от 30-45 секунди в зоната на покритие на ЗРК. Технически това е достатъчно за реакцията на комплекса - идентифицирането и идентифицирането на целта, както и решението на оператора за изстрелване. 

В допълнение, времето за реакция на комплекса може да бъде намалено чрез откриване на ракети на по-голямо разстояние, когато операторът на NASAMS получава предварително данни за целта и е готов за изстрелване в момента, в който тя се появи в засегнатата зона. Но във всеки случай унищожаването на такива ракети като Оникс е много по-трудно от дозвуковите крилати ракети.

В случая с Х-22 ситуацията е още по-сложна поради факта, че тази ракета извършва по-голямата част от полета си на височина 22,5 km и със скорост до 4,7 Маха. 

Тоест, невъзможно е да го свалите от NASAMS на маршевия участък. Но X-22, когато атакува, започва да се спуска на разстояние около 60 км и се гмурка под ъгъл от 30 градуса. В момента на атаката скоростта му е до 2-2,4 Маха. Тоест, както в случая с Оникса, има възможност за унищожаването му при сблъсък. В същото време дори собственият радар на NASAMS ще забележи X-22 много преди да навлезе в засегнатата зона.

По този начин NASAMS може да се използва за прехващане на X-22 и Onyx, но само на курс на сблъсък и без максимална гаранция. Освен това трябва да е в непосредствена близост до обекта, който атакуват тези ракети.

NASAMS срещу балистични ракети

Способността за прихващане на балистични цели на системите за противовъздушна отбрана NASAMS трябва да се счита най-вероятно за минимална. 

Факт е, че този комплекс не е създаден за тези задачи. По-специално, наклоненото изстрелване на ракета NASAMS създава мъртва зона над пусковата установка и балистичните ракети падат върху целта почти вертикално и със значителни скорости. И ракетата Искандер също пуска капани и маневри, за да предотврати прихващане.

Но дори ударът от отломки не винаги води до унищожаване на балистичната ракета. Ето защо сега за това се използват противоракети с кинетична бойна глава, когато противоракетата просто се блъска в целта и благодарение на огромните насрещни скорости унищожава балистичната ракета.

Това, най-вероятно, изобщо не ни позволява да говорим за шансовете на NASAMS с ракети AIM-120C да унищожават балистични цели с голяма вероятност. 

Що се отнася до възможностите на AMRAAM ER, такива тестове не са провеждани. Въпреки че големият обсег и височината на тази ракета може да даде малко по-големи шансове, те също няма да са значителни. Освен това всичко зависи от огромен брой допълнителни фактори, включително разположението на пускови установки и радари.