Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха в понеделник следобeд в Торонто. Първите, които трябваше да си сложат доза, работят в социални домове за възрастните хора. Кои точно ще си поставят ваксина, бе решено с лотария, пише BG VOCIE.

Това обясни доктор Кевин Смит, президент и изпълнителен директор на Главната университетска мрежа. Тя е натоварена с дистрибуцията на първите ваксини в град Рейн.

Поради търсенето на ваксината, ще използваме лотария.


Ще направим и произволно теглене, за да тестваме системата и да сме сигурни, че всичко върви както трябва.

Доктор Смит увери, че работещите в социалните центрове ще са първите, които ще получат ваксината приоритетно.

Както знаете, смъртността, причинена от коронавирус, удари служителите в тези центрове много силно. Затова ние ще започнем от тях, а след това ще се насочим към здравния персонал в по-широк смисъл.

Тъй като ваксината на Pfizer-BioNTech има логистични предизвикателства, най-напред работещите в центровете за социални грижи, а не възрастните хора, които живеят в тях, ще получат дозите с приоритет.

Посъветваха ни да не транспортираме ваксината, преди да имаме повече информация. Работим тясно с Pfizer – както голяма част от планетата, и това, което най-вероятно ще се случи, е да се изчака ваксината на Модерна, за да се ваксинират възрастните, защото нейният транспорт ще е по-малко рисков.

В понеделник здравните власти в Онтарио съобщиха за 1677 нови случая на коронавирус, 16 починали и 1678 оздравели.

Броят на новите случаи отново е по-малък, макар и с малко, от този на новозаразените, което за пореден ден води до спад на активните случаи.

От началото на пандемията повече от 140 000 случая на коронавирус са били регистрирани в провинцията. От тях 120 000 се смятат за излекувани, което е малко повече от 85 процента.

В момента в Онтарио има 3949 смърти случаи, които могат да се свържат с COVID-19. В момента има малко над 16 000 активни случаи в провинцията, сочат данните. 

През последните дни се наблюдава спад на тестването. След като три дни се правеха по около 60 000 теста, властите в провинцията съобщават за по-малко от 58 200 теста, направени през последните 24 часа.

В същото време се наблюдава нарастване на хоспитализациите заради коронавируса. Но през уикендите болниците в провинцията не съобщават данните си за всекидневната заетост. Така че последните данни за хоспитализациите не са съвсем пълни и са представителни по-скоро за предишните дни.

Броят на пациентите в интензивните отделения е скочил от 237 на 253, докато пациентите на респиратор остават почти стабилен брой.

На местно ниво има 456 нови случая в Торонто, 356 в Пийл и 143 в района на Йорк, стана ясно от туит на министъра на здравето Кристина Елиот.

От понеделник седем региона преминаха към по-високото ниво на рестрикции по цветовия план, направен от ръководството на провинцията.