Европейската комисия (ЕК) смята, че последните промени в полската съдебна система са недостатъчни, за да позволят изплащането на милиарди евро помощ за коронавирус от фондовете на Европейския съюз (ЕС).

Новият закон за дисциплинарната система на съдиите все още се анализира, каза в петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

"Но вече мога да кажа, че този нов закон не гарантира, че съдиите могат да поставят под въпрос статута на друг съдия, без да рискуват дисциплинарни производства", добави тя.

Това трябваше да бъде изяснено, преди да може да бъде освободено първото плащане към Полша. 

От месеци ЕК блокира отпускането на милиарди евро помощ за коронавирус, защото вижда явни пропуски в полската съдебна система.

Съвсем наскоро обаче комисията се споразумя с правителството в Полша относно условията за изплащане на до 35 милиарда евро.

Варшава предположи, че разпускането на спорна дисциплинарна камара за съдии ще изпълни условията.

Камарата на Върховния съд, създадена през 2018 г., беше в центъра на съдебните реформи, преследвани от националистическото консервативно правителство на партията "Право и справедливост" (PiS). Имаше властта да наказва и уволнява всеки съдия.

Но миналия юли Съдът на ЕС постанови, че съдебната дисциплинарна система на Полша е в нарушение на правото на ЕС. Критиците казаха, че това подкопава независимостта на съдебната система и отваря вратата за политическа намеса.

Фон дер Лайен е в Чехия, където в петък съвместно заседание на чешкото правителство и Европейската комисия стартира председателството на страната на Съвета на Европейския съюз.