Шефът на Агенцията за разузнаване на Косово Шпенд Маджуни подаде оставка днес. Той заемаше поста от април 2018 г., съобщава МИА.

Новината беше публикувана от премиерът Харадинай в страницата му във Фейсбук, като той информира, че е приел оставката и в същото време е удостоил Маджуни с орден „Скендербег“ за приноса му в изпълнението на държавните и институционални задължения.
--
„Приех оставката на Шпенд Маджуни от поста му начело на разузнаването в Косово. Благодаря за професионалното сътрудничество досега в защита на сигурността на страната ни и народа. За приноса му към изпълнението на държавните и институционални задължения отличих г-н Маджуни с орден „Скандербег“ за професионализъм и ангажираност в държавната служба“, написа министър-председателят в оставка.

Според Харадинай, "по време на този мандат правителството на Косово последователно се застъпва за укрепването на правовия ред и институциите за сигурност в страната", като "ролята на Маджуни е особено важна, превръщайки агенцията в една от най-професионалните и надеждни институции днес в страната и извън нея."

Все още няма информация за причините за оставката, но е сигурно, че Маджуни се оттегля поради смяната на властта, която се очаква скоро след като приключиха предсрочните парламентарни избори на 6 октомври, спечелени от опозиционните партии.
На 13 октомври при претърсването на автомобил "Голф", в което са били синът и внукът на директора на Агенцията за разузнаване Шпенд Маджуни, косовската полиция е открила наркотици, както пистолет и нож.

Превозното средство, което е било спряно, е собственост на Енвер Маджуни, баща на директора на Агенцията за разузнаване, т.е. дядо на двамата задържани.

Енвер Маджуни е известен сред косовската общественост като бивш полицейски началник, а синът му Шпенд, преди да бъде назначен за ръководител на Агенцията за разузнаване, е бил директор на полицията на Косово, от времето, когато премиер беше настоящият президент Хашим Тачи.