Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини руския външен министър Сергей Лавров в неразбиране на фактите за действията на Вашингтон в Средиземно море, както и в опит да пренапише историята.

„По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров в реч за Средиземноморския диалог обвини Съединените щати, че играят политически игри в Средиземно море и че забавят назначаването на специалния пратеник на генералния секретар в Либия. За съжаление и контрапродуктивно е, че г-н Лавров отново погрешно разбира фактите и се опитва да пренапише историята “, заяви Помпео в изявление.

Той отбеляза, че САЩ "активно работят със съюзници и партньори в Източното Средиземноморие за насърчаване на по-голяма стабилност, сигурност и просперитет".

Според американския дипломат САЩ продължават да преследват целта да разработят политическо решение от партиите в Либия чрез форума на Либийския политически диалог чрез преговори и със съдействието на ООН.

Освен това Помпео заяви, че Русия заплашва стабилността в Средиземно море и допринася за избухването на конфликти.

По-рано Лавров заяви, че в южната част на региона има проблеми с терористична заплаха, трудна хуманитарна ситуация, нарушения на човешките права, което е "неприемлива цена за безотговорните геополитически игри на Вашингтон и неговите европейски съюзници“.

Руският министър също така отбеляза, че американската страна отлага решението за специалния пратеник в Либия.
Освен това руският външен министър заяви, че е необходимо САЩ да продължат да избягват „авантюри“ в Близкия изток, които представляват заплаха за целия регион.