Скандал избухна в Холандия около това кой има право да получи данните от черните кутии на разбилия се преди два дни на летището в Амстердам турски самолет Боинг. Холандският следствен комитет по въпросите на сигурността отказва да предаде черните кутии на правосъдното министерство на страната, пише вестник “Алхемейн дахблад”.
В момента се прави експертиза на черните кутии на разбилия се Боинг в лабораторията на летище “Бурже” край Париж. Председателят на следствения комитет Питър ван Фоленхофен се надява да получи разшифровката на черните кутии в началото на следващата седмица. Според него сътрудничество с правосъдното министерство, което провежда свое разследване, ще подкопае независимостта на неговата комисия.
От Министерството на правосъдието обаче изразиха учудване. “За да получим пълната картина на случилото се, трябва да имаме възможно повече информация”, казаха от министерството.
РИА “Новости” припомня, че самолетът, на борда на който имаше 134 души, се разби при захождане за кацане на летище “Схипхол” в Амстердам. Той изпълняваше полет от Истанбул за Амстердам и не му достигнаха 500 метра до пистата за кацане. Самолетът падна в полето и се разцепи на три части. Загинаха девет души. /БЛИЦ