Три жени обвиниха американския посланик в ЕС Гордън Сондланд в сексуален тормоз, съобщи в. „The Hill”, цитиран от Канал 3. Сондланд е един от ключовите свидетели в разследването на Конгреса по делото за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

Никол Вогел, Джана Солис и Натали Септ съобщават, че Сондланд ги е целувал или се е опитвал да го направи без тяхното съгласие, а една от тях твърди, че той се разголил пред нея.


Освен това, след като желанията му били отхвърлени и от трите, Сондланд им създавал трудности в професионално отношение. Според прокурорите тези епизоди са се случвали още преди Сондланд да бъде назначен за посланик в Брюксел.

Самият дипломат категорично отрича всичко, пише вестникът.

По-рано Би Би Си съобщи, че Сондланд е казал по време на публичните изслушвания в Конгреса по процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп, че президентът на САЩ е заповядал да се окаже натиск на Украйна, за да разследва семейството на политическия противник на Тръмп Джо Байдън.

Посланикът заявил, че инструкциите дошли от личния адвокат на Доналд Тръмп Руди Джулиани.

Изслушванията определят дали Тръмп е задържал гласувана от Конгреса военна помощ за Украйна като предусловие за започването на разследване от Киев срещу Байдън.

Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

По американските закони не е позволено да се търси помощ от чужда държава за добиването на предимство в изборите.

Джо Байдън е един от основните конкуренти на Доналд Тръмп в предстоящите след година президентски избори в САЩ.

Гордън Сондланд е заявил пред депутатите във Вашингтон, че Руди Джулиани е искал от украинците публично изявление, че започват разследване на корупция срещу Байдън.

Адвокатът на Тръмп конкретно посочил компанията Бурисма, където сина на Джо Байдън беше член на борда на директорите.

Разследването се води от депутатите от Демократическата партия, които са политически противници на републиканеца Тръмп.