Доналд Тръмп драматично отмени своя пресконференция и се върна във Вашингтон от Великобритания, след като нарече Джъстин Трюдо "двуличник" в рамките на срещата на НАТО в Лондон. 

Президентът на САЩ нападна своя канадски съюзник, след като в мрежата се появи видео, в което Трюдо, Борис Джонсън и други лидери, очевидно, говорят зад гърба му по време на приема в Бъкингамския дворец. 

Докато говореше в Уатфорд, Тръм бе попитан, дали е видял видеото с канадския премиер. Той отвърна, че Трюдо "е двуличник". "Честно казано смятам, че Трюдо е добър човек. Намирам го за много добър човек. Истината е, че го разкритикувах заради факта, че не плаща 2% (от БВП за членство в НАТО) и, според мен, той не е много доволен от това", добави Тръмп и отбеляза: "Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада - те имат пари."
 

Правейки тези коментари, седейки го германския канцлер Ангела Меркел, Тръмп добави, че вече не планира да дава пресконференция в 15:00 часа, преди да напусне Уатфорд. 

"Ние ще се срещнем с хората, които са дали 2%, след това ще имаме още една среща с Дания, след това, най-вероятно, ще се върнем директно във Вашингтон.

Да, ние ще се върнем. Мисля, че дадохме достатъчно пресконференции, освен ако не настоявате за пресконференция, ние няма да даваме такава.

Мисля, че отговорихме на достатъчно въпроси. И искам отново да кажа в заключение, че ние прекарахме тук два невероятни дни. Мисля, че НАТО е по-силен от всякога", каза още Тръмп.
 

Коментарите бяха направени само ден, след като Тръмп бе основна тема на разговора между Трюдо, френския президент Манюел Макрон, британския премиер Борис Джонсън и датския премиер Марк Рюте. 

По време на двата си дни на срещата на върха на НАТО в близост до Лондон Тръмп многократно участва в продължителни сесии за въпроси и отговори от страна на репортери.

Това отне толкова време, че неговите колеги лидери, включително и канадският премиер, бяха заснети как се подиграват с него.

Без да знаят, че за снимани, Джонсън се обръща към френския президент и го пита: "Затова ли закъсня?". "Той закъсня, защото участва в 40-минутна пресконференция на върха", отвърна му Трюдо. 


По-късно в разговора Трюдо казва "видяхте ли как екипът му остана със зинала уста", имайки, очевидно, нещо, което Тръмп е бил направил по-рано на пресконференцията. 

Всичко се случи след уж краткия брифинг пред репортери с генералния секретар на НАТО, който се превърна в дълга пресконференция във вторник. 

Днес Трюдо се опита да опровергае коментарите си, казвайки, че те думите му за устите са били относно мястото на провеждане на следващата среща на Г-7. Борис Джонсън също се опита да се отметне от коментарите си, в които той се подиграва на Тръмп заедно с Трюдо.

Когато му бе намекнато, че той не взема на сериозно президента на САЩ, той каза: "Това са пълни глупости. Не знам защо си мислите това".
Помолен отново да разясни, дали е говорил по адрес на Тръмп във видеото, той каза: "Наистина не знам какво искате да ви кажа".

След това и Джонсън на свой ред спря своята пресконференция, след като бе попитан, защо цените на лекарствата все още се обсъждат в рамките на търговското споразумение между САЩ и Великобритания.

"Мисля, че вече стържем по дъното на бъчвата", отвърна той.

Говорейки на старта на срещата си с генералния секретар на НАТО Янс Столтенберг, Тръмп кръстоса шпаги с Париж, казвайки, че коментарът на Макрон "за мозъчната смърт" на НАТО е бил "много обиден", "опасен" и "неприятен".

Президентът на САЩ нападна своя френски противник, казвайки "Турция реагира, казвайки, че самият той е в мозъчна смърт, което е интересно" 

"Това е смело изявление. Когато правиш подобни изявления, това е много, много неприятно, особено за 28-те страни в Алианса, включително и за тях", добави той. 
 

"Мисля, че във Франция имат много високо ниво на безработица. Франция въобще не се справя добре икономически.

Те налагат данъци върху продуктите на другите. Затова и ние ще започнем да налагаме данъци, които ни се налагат в сферата на технологиите, ние ще наложим мита на техните вина и всичко останало", каза още Тръмп. 

Превод и редакция: БЛИЦ